Info om foder - Salg af specialfoder til silkeaber

Søg
Gå til indhold

Hoved menu

Info om foder

Special foder til silkeaber

Noget foder til silkeaber er special foder som kan være svært at skaffe, og hvis man finde det, så skal man ofte købe store portioner (foderpiller). Vælling kan slet ikke købes færdigt i forretninger. Det er en blanding som laves spec. til silkeaber. Derfor har  Foreningen Eksotiske Pattedyr altid tilbud foder til sine medlemmer. Forskellige medlemmer af foreningen har stået for denne medlemsservice gennem tiderne. Vigtigt er at der sælges frisk foder og med en stor rabat til medlemmerne. Alt foder sælges vacuumpakket eller forseglet i plastposer, for bedre holdbarhed.

Silkeabe vælling.
Bruges til alle arter af marmosetter og tamariner, men kan også bruges til sugar glidere. Da skal du gøre opmærksom på at vællingen IKKE skal tilsættes D3 som den normalt er. Vællingen indeholder for meget D3 hvis den skal bruges til suger glidere eller andre dyr.

Laves efter en opskrift oprindelig fra Københavns Zoo. Indeholder alle nødvendige næringsstoffer og vitaminer bl.a. D3 vitamin i rette mængde til silkeaber. Enkelte ingredienser  i vælling er gennem tiden blevet erstattet, da de originale ingredienser er udgået. Til gengæld er vællingen blevet forbedret på flere punkter, så den i dag indeholder mindre sukker og mængden af laktose er minimal, sammenlignet med den oprindelige opskrift og protein indholdet er øget.
Medlemmer af Dansk Primat Sammenslutning har brugt vælling gennem mere end 25 år, med tilfredsstillende resultat. Vællingen blandes først når der bestilles. Det sikre en frisk blanding, og vællingen sendes vakuum pakket i solid plastpose .
Vælling er en nem og billig måde at sikre at aberne får bl.a. de vitaminer de har brug for, især kræver de meget D3 vitamin. Blandingen kan ikke bruges til fodring af andre dyr, da indholdet af D3 er for højt. Men vællingen kan bestilles uden ekstra D3, da kan den bruges til andre dyr.
Der bruges 10 gram pulver dagligt til et par voksne hvidøret silkeabe, dværgsilkeaber 5 gram og 12 gram til tamariner., unger halv mængde. 10 gram af pulverblandingen blandes med ca. 80 ml koldt vand (mængden af vand er ikke så vigtig) til 2 hvidørede silkeaber. Bland pulver og vand, og lad det står nogle minutter, derefter røres/rystes det igen. Blandingen er ganske tynd, mere som suppe end vælling, alt efter hvor meget vand man bruger. Mængden af vand er ikke vigtig. Man kan godt lave vællingen tykkere ved at bruge en mindre mængde vand.
Vælling blandes frisk og gives hver morgen i en rengjort skål ,  evt. senere kan man så give frugt/grønt og levende foder, for at være sikker på de spiser deres vælling.  Men hvis aberne spiser vællingen op, kan den uden problemer gives sammen med det andet foder.

Man kan tilsætte lidt klid (ca. ½  tsk. til 2 aber), for at give aberne lidt flere fibre. Kræver lidt tilvænning, men så tager de  også uden problemer. Vælling kan også tilsættes gummi. ca. ½-1 teske fuld pulver/ klumper til et par aber. Bruges pulver røres det sammen med vand når vællingen blandes. Klumper i passende størrelser puttes direkte i den færdige vælling. Mængden af gummi er ikke vigtig, men de skal spise  deres vælling op. Gummi skal gives hver dag til silkeaber. Når der gives gummi klumper, skal foderskålen sidde godt fast, da klumperne kan sætte sig fast i bunden af skålen, og aberne kan derved hive skålen løs, så den vælter ned.

Hos nogle tamariner kan vællingen nogen gange give dyrene en lidt tynd afføring. Dette kan let afhjælpes ved at erstatte ca.1/4 af vællingen med Tamarin Cake, som blandes sammen med vælling og vand. Alle silkeaber kan dog ind i mellem have lidt tynd afføring, og dette er helt normalt, så længe det ikke er hver dag.

De fleste aber spiser normalt vællingen med glæde  fra første dag, andre skal have lidt tid til at vænne sig til vællingen, før de spiser op. Der vil nogen gange være lidt "bundslam" tilbage dagen efter Det er rester af kalk som er svær at opløse helt i vand.  Den tørre pulver blanding opbevares bedst køligt f.eks. i køleskab. Holdbarhed er ca. 3 mdr. i køleskab. Ved første køb følger der måleske med. Den måleskeen som følger med p.t. (som er gullig) indeholder ca. 6 gram (strået mål). De tidligere brugte røde måleskeer kan ikke fås mere. De indeholdt ca. 5 g. vælling (strået mål). Mangler man måleske, så oplys dette ved ny bestilling.

Vælling er en vigtig del af den daglige føde, men aberne har også brug for grønsager, frugt, animalsk føde, gummi arbicum og adgang til abepiller m.m.

Vælling kan normalt IKKE købes dyrehandlere m.m. og hvis din dyrehandler siger han har silkeabevælling, så er det sandsynligvis foder til lorier, de prøver at sælge til dig. Lori foder er også en del af vællingen, men der er flere andre ingredienser i silkeabevællingen. Så lori foder kan ikke erstatte vællingen. Bl.a. indeholder den ikke tilstrækkelig med D-vitamin.

Mere udførlig fodervejledninger er beskrevet i foreningens medlemsblade gennem tiderne bl.a. blad nr.71 og 91, som kan bestilles på foreningens hjemmeside: www.aber.dk
Blade kan bestilles på foreningens hjemmeside: www.eksotiskepattedyr.dk eller send mail til kontakt@eksotiskepattedyr.dk Blade koster 20 kr. pr. stk. + porto (medlemspris).
 
Måleske:
Ved første køb af silkeabevælling følger der måleske med. Mangler man måleske, så oplys dette ved ny bestilling. Måleske er gratis.
Rød måleske (brugte vi tidligere) indeholder (strøget mål) ca. 5 gram. Gullige måleske (det er dem vi bruger nu) indeholder (strøget mål) ca. 6 gram. De røde kan vi ikke få mere, og erstattes fremover af de gullige.
Når man modtager måleske, oplyses altid hvor meget vælling de kan indeholde.

Tamarin Cake:
Bruges især til tamariner, men kan bruges til alle arter silkeaber. Kan blandes sammen med vællingen. Erstat op til ca. 20 % af vællingen med Tamarin Cake og rør op med vand som man plejer.
Man kan også blande 3 dele Tamarin Cake med ca. 2 varmt dele vand. Putte blandingen i plastbokse, lade det stå i køleskab natten over. Derefter bliver blandingen fast og skæres ud i mundrette størrelser.
Holdbarhed er 12 mdr. fra det er fremstillet fra frabrikken. Kan du bruges ca. 6 kg. eller mere, da kontakt Allan Højlund (tlf. 40193999) som tager det hjem 3-4 gange om året, til favorabel pris. Her sælges det i poser af 950 gram, Som en service for dem som gerne vil prøve at give tamarin Cake til sine aber.

Gummi til silkeaber (bruges også til suger glider)
Gummi skal silkeaber have dagligt. I naturen består en stor og vigtig del af silkeabers kost af gummi (lidt ligesom harpiks), som bl.a. indeholder en del calcium. Alle silkeaber elsker gummi. Tamariner spiser mindst gummi i naturen hvorimod dværgsilkeabers kost i naturen indeholder meget mere gummi.
Silkeaber er meget glade for gummi, og gummi kan også bruges til berigelse. Sælges som klumper og pulver.
Gummi arabicum Naturel. - Akacie gummi klumper.
Denne gummi arabicum i naturform, er skrabet direkte af akacietræer. (hårde krystalliserede klumper, der ligner rav).
Hvis det opbevares tørt, lugtfrit og mørkt, kan det holde i årevis.
Urenhederne i gummien er mest træsplinter og bark. Man kan selvfølgelig fjerne de største stykker, men ellers skal aberne nok finde ud af at spytte det’ ud, de ikke har lyst til at æde. Det har de jo ikke problemer med, når de gnaver i grenene.
Gummi pulver er samme produkt som klumper men er renset for urenheder og raffineret til et ensartet produkt. Der findes en del forskellige former for gummi pulver, men dette er klart den bedste., og kan let oprøres i vand. Bruges også i levnedsmiddelindustrien. Nemmest at opløse hvis man pulver og vand eller vælling rystes i en lukket beholder (som en melryster).
Man kan give aberne krystallerne som de er, som små bolsjer, eller man kan overhælde små klumper med vand, og lade det ligge i blød natten over. Konsistensen bliver, som en sej og klistret vingummi og vandet bliver geleagtigt. Aberne spiser det hele med god appetit.
Man kan også vælge at komme små klumper i bunden af en skålen med vælling, (Store klumper kan knuses med en god nøddeknækker). Det meste vil være opløst i løbet af dagen og de klumper der ikke er helt opløst, bliver spist når aberne har drukket vællingen og når til bunden af skålen.
Skålen med gummi skal sættes fast i buret, så det hele ikke falder ned på bunden, når aberne gnaver i gummien. Mængden af gummi må man prøve sig frem med for at undgå overflødigt spild. Start for eksempel med en ½ teskefuld per silkeabe hver dag.
Hvis du har mange aber i samme anlæg, skal der være en forholdsmæssig stor overflade på skålen, så laget af gummi ikke bliver for tykt. Hvis laget af gummi er for tykt, kan aberne ikke få ordentlig fat i de enkelte klumper. Klumperne klister sammen til én sej masse. Det er nemmest for aberne hvis klumperne ligger med lidt afstand til hinanden. Brug eventuelt flere skåle.
Gummi kan ikke overdosseres, men aberne kan spise så meget gummi at de ikke spiser deres vælling op, og så skal man give mindre gummi. Vællingen indeholder nemlig proteiner, vitaminer og mineraler m.m. som de ikke kan undvære.

Foderpiller til silkeaber.
Generelt bør aberne altid have adgang til foderpiller, med mindre aberne er overvægtige, da skal man naturligvis også holde igen med foderpiller. Piller er gode mod tandsten. Pillerne er ikke altid det første foder aberne kaster sig over, men pillerne forsvinder stille og roligt. Der kan være forskel på hvor glade aberne er for de forskellige piller, men opgiv ikke selv om de ikke spiser dem med det samme, giv aberne nogle uger til at vænne sig til pillerne. Prøv evt. at skifte lidt mellem de forskellige slags. Hvis aberne spiser sig mætte i det andet foder, så spiser de naturligvis ikke piller. Hvis aberne spiser lidt piller hver dag, så er det et tegn på at mængden af andet foder er korrekt. Som andet foder sælges de i poser a 950 gram. Holdbarhed er ca. 1 år for alle typer piller. Vi har ikke et stort lager hjemme, da vi ønsker at kunne sælge friske piller, som ikke har ligget lang tid. Som noget nyt kan man købe en lille prøve pakke med alle typer piller.
Indholdsdeklaration på de forskellige typer kan sendes hvis det ønskes.
Der føres nu 5 slags foderpiller, så man kan veksle lidt mellem de forskellige typer, så aberne ikke altid behøver spise de samme piller. Men ellers er det ikke vigtigt hvilken foderpiller man bruger. Alle foderpiller (undtagen Beocomplet) er specielle foderpiller lavet til silkeaber. Alle er kvalitetspiller lavet i Tyskland.
Mini Marex (fra Tyskland) som er mest brugt. Dette er en special foderpiller lavet til silkeaber. Piller kan evt. deles i to, da de er lidt store. Det vil normalt give mindre spild. Marmoset piller (fra Tyskland) ligner kanin piller og tages normalt gerne af f.eks. dværgsilkeaber, men andre silkeaber tager dem også. Ssniff Mar er også en tysk pille (4 mm) lavet specielt til silkeaber, og som naturligvis som de andre kvalitets piller indeholder alt hvad silkeaber har brug for. Kan bruges til alle arter. SSniff Exoten er en rød semi blød foderpille (10 mm) med eksotiske frugter til silkeaber fra Tyskland. Vi prøver at have den på lager hele tiden, men det er ikke en lagervarer hos producenten. Piller laves kun på bestilling. Vi forsøger at have den på lager hele tiden. Desværre lidt dyrere, men alle arter af aber er normalt glade for dem. Den sidste foderpiller som vi sælger er BeoComplet. De er ikke lavet til silkeaber men til frugt- og insektædende fugle. En del silkeaber er glade for dem, og de kan bruges som afveksling.
Bland normalt ikke de forskellige piller sammen, med mindre der fodres i åbne skåle. Ellers vil aberne fiske efter specielle piller og smide de "forkerte" piller på bunden.

Mere info om fodring:
Vi har i foreningen udsendt mange medlemsblade med artikler om korrekt fodring af silkeaber. Kontakt foreningen for mere information.

Mere info om noget af foderet.
Links.

Tamarin & Marmoset Diet

Mazuri® Insectivore Diet

Tamarin Cake

Mini Marex

Marmoset piller


Silkeaber er meget glade for gummi som det kan ses på billedet.
Deres maver er indrettet til at kunne fordøje denne specielle kost,
og gummi udgør en stor del af deres naturlige kost i naturen.
Derfor skal de have lidt gummi hver dag.

Gummi klumperne på billedet er lagt i en plastdåse med snor i. derefter er det overhældt med kogende vand.
Efter ca. 5 min er vandet hældt fra, og gummi sat på køl.
Derefter trækkes gummi klumperne, som nu er klistret sammen, op og kan hænges op hos aberne.
Det er bare en måde man kan give aberne gummi på. Find selv på flere.


 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu